Korg M3-88

Informace o zboží z internetového obchodu www.e-hudebniny.cz



Korg M3-88 ,88 vyvážených kláves - klaviatura RH3 (Real Weighted Hammer Action 3).

Kód zboží: 4588

Výrobce: Korg

Dostupnost: Dodání na dotaz

Cena
69990,- Kč
( 57843,- bez DPH )


Detailní popis

Korg M3-88,88 vyvážených kláves - klaviatura RH3 (Real Weighted Hammer Action 3).

M3 symbolizuje třetí generaci pracovních stanic – workstationů – značky Korg. Vše začalo modelem M1, který v roce 1988 představil zcela nový koncept takzvaných „hudebních pracovních stanic“. Následně se M1 stal nejprodávanějším workstationem všech dob, což mělo za následek rozšíření modelové řady o série T a O1/W. Model Trinity přišel s další řadou hudebních inovací, včetně dotykového displeje a nastavitelných efektů, a stal se tak předzvěstí veleúspěšné série TRITON.

Opětovná redefinice pojmu „workstation“

M3 nabízí četné inovace, převzaté z vlajkové lodi značky Korg, totiž z modelu OASYS. Mezi těmito funkcemi naleznete nový EDS (Enhanced Definition Synthesis) zvukový generátor, jenž vychází z HD-1 designu, dále druhou generaci funkce KARMA, nebo třeba víceúčelové ovládací rozhraní. Nelze také opomenout koncepci „virtuálního hardware“, která umožňuje ještě těsnější spolupráci s počítačovými hudebními programy, funkci Drum Track, nebo nový „Korg Komponent System“ koncept, označující flexibilní konstrukci systému.

Rozšířený zvukový arzenál

M3 nabízí nově vyvinutý „EDS“ systém generování zvuku, který využívá nového čipového designu, jenž byl vyprojektován souběžně s HD-1 enginem pro nejvyšší model OASYS. Díky tomu u M3 plně oceníte 256 MB PCM zvukového materiálu, jenž představuje skutečné „best of“ z OASYSu.

Expresivní a neuvěřitelně detailní zvuk můžete obdivovat u 1.028 multisamplů, 1.606 samplů bicích, u duálních oscilátorů či při stereo samplování.

Sekce filtrů, jedna z nejdůležitějších částí zvukotvorného procesu, dovoluje využít pro každý z oscilátorů současně až dva rezonanční filtry, tyto lze konfigurovat v sérii nebo paralelně. K dispozici jsou čtyři typy filtru: low-pass, high-pass, band-pass, a band-reject.

V sekci zesilovače naleznete všechna potřebná nastavení, umožňující dotvářet nejjemnější nuance zvuku. Integrovaný třípásmový EQ dovoluje i bez použití efektů přizpůsobit zvuky vašim potřebám. Plus envelope generátory, routování modulací, nové AMS mixéry pro pokročilou editaci – to vše ve výsledku dovoluje dříve nedosažitelné výsledky.

Efekty

Sekce efektů disponuje až pěti Insert efekty, dvěma Master efekty a jedním Total efektem. Vedle nejrůznějších variací efektů chorus, flanger, phaser, delay a reverb naleznete mezi 170 typy efektů i dynamické efekty, jako jsou kompresor a limiter, či efekty modelující nejrůznější zesilovače či ozvučné skříně. V nabídce dále nechybí například ani Grain Shifter nebo Talking Modulator.

M3 se vyznačuje profesionálními funkcemi, z nichž lze zmínit například možnost u duálních LFO oscilátorů užívat stejný druh modulace vícero efekty, nebo volné routování audio vstupu na různé řetězce efektů, kdy je poté můžete opět směrovat na individuální výstupy, díky čemuž lze M3 využívat i jako 2-in/6-output efektový procesor.

Funky Drummer

Bicí sadu u M3 můžete vytvořit z ROM či RAM samplů, mono nebo stereo, přičemž můžete využít až čtyřnásobné velocity přepínání a cross-fading k dosažení nevídaného realismu.

Nový Drum Track

M3 přináší novou funkci Drum Track, která umožňuje vytvořit rytmickou variaci ke každému zvuku, který používáte. V kombinaci s funkcí KARMA se tak Program stává komplexním zvukovým prostředím, které vám bude v každém okamžiku velkou inspirací. V interní paměti si můžete vybrat z více než 500 paternů, které spustíte stiskem tlačítka, stiskem klávesy v určité oblasti, nebo pomocí velocity switching při dosažení nastavené hodnoty.

Protože funkce Drum Track využívá MIDI data, uložená v Paternu, můžete si snadno vytvořit vlastní patern v Sequencer režimu, a to ať už nahráním dat, jejich importem ze SMF dat a dalších vlastních skladeb, nebo konverzí nahraných KARMA dat. Lze použít i nahrané smyčky! Tuto velice užitečnou funkci oceníte jak při komponování muziky, tak i při živém hraní a vystupování.



Rozšířený režim Combination

V tomto režimu lze kombinovat různé programy, kterým lze přidělit jednotlivé oblasti klaviatury, a přepínat je mimoto i pomocí velocity switchingu nebo využívat cross-fading. Zvuky lze přizpůsobit tempu, a to i po puštění dané klávesy, takže snadno docílíte sofistikovaných rytmických dozvuků a efektů. Monofonní zvuky mohou znít polyfonně, a naopak, vybrat si přitom můžete třeba jen jeden z oscilátorů. Pro hodně experimentující hráče je tu pak možnost přiřadit každému hlasu jinou stupnici či ladění!

M3 může pracovat současně až se šestnácti témbry včetně Drum Track, až čtyř KARMA modulů, četných efektů a dalších. Každý témbr má vlastní 3-pásmový EQ, a také nastavení Tone Adjust pro detailní kontrolu zvuku.



Skvělé zvuky

Nakonec je to vždy o kvalitě zvuků, a v tomto ohledu M3 rozhodně nezklame. Osvědčený tým zvukových odborníků značky Korg opět odvedl vynikající práci – hutné a realistické zvuky, temné zabarvení syntezátorů, pestré zvukové textury, to vše je zde. M3 je vybaven 512 programy a prostorem pro celkem 1.664 uživatelských zvuků (13 bank plus GM). Všechny zvukové pozice jsou plně editovatelné (mimo GM), takže si jakýkoliv zvuk můžete přizpůsobit vlastním potřebám. Pokud zvolíte rozšíření EXB-RADIAS, získáte navíc 128 zvuků MMT syntézy. Mimoto je k dispozici 32 bicích sad, a prostor pro celkem 144 sad. Dále zde naleznete 348 přednastavených kombinací, a místo pro celkem až 1.792 vlastních (14 bank). Všechny zvuky (programy i kombinace) jsou seskupeny do kategorií a podkategorií, takže je lze snadno vyhledávat

Druhá generace funkce KARMA

V M3 je integrována druhá generace funkce KARMA, jež se poprvé představila u modelu OASYS, a následně se proslavila mezi hudebníky po celém světě. KARMA představuje inspirativní systém generování zvuku v reálném čase, jenž vám umožní zahrát vše, od vybrnkávání akustických nástrojů až po komplexní kaskády tónů, taneční riffy nebo „improvizované“ bicí rytmy. KARMA tak stanovuje standardy všem ostatním arpeggiátorům, phrase playerům a generátorům hudebních efektů. Možnosti, jež vám KARMA přináší, jsou zkrátka nepřeberné.

V režimu Program lze jednotlivým bicím smyčkám, melodickým frázím, nebo dalším hudebním efektům přiřadit jeden KARMA efekt (Generated Effect - GE). Ovládání efektu je pak zajištěno osmi táhly, osmi přepínači a osmi tzv. scénami, to vše pak v reálném čase.

V režimu Sequencer a Combi se možnosti funkce KARMA ještě znásobují, používat zde lze současně až čtyři KARMA moduly.

V ovládacím rozhraní (Control Surface) lze každý z modulů ovládat individuálně jako jednotlivé “Module Layers“. Vedle čtyř samostatných “Module Layers“ je zde pak globální Master Layer, z nějž lze ovládat parametry jednotlivých podřazených modulů, kdy lze tyto parametry ovládat i skupinově, takže jedním táhlem můžete současně měnit určitý parametr u všech čtyř modulů. Každý z „Module Layers“ obsahuje 8 tzv. scén (Scene), do nichž lze uložit podobu až osmi různých nastavení jednotlivých ovládacích prvků, táhel a tlačítek. Tato uložená nastavení pak můžete okamžitě vyvolat a použít.

U Master Layer se mimo uložení nastavení táhel a přepínačů v ukládané scéně zachová také informace, která scéna je zvolena u jednotlivých modulů. Každou ze scén lze kontrolovat přímo z ovládacího rozhraní, nebo z inovativní Scene Matrix Page, kde lze mj. určit, jestli bude současně se zvolenou scénou hrát i bicí stopa (Drum Track). V součtu tak máte k dispozici až 40 scén (8 scén na každý modul, a 8 scén u Master Layer), a tedy nepřeberné hudební možnosti.

M3 tak má neuvěřitelnou kontrolu nad každým elementem funkce KARMA, jejíž používání je mimoto ještě více zjednodušeno. A to také díky 13 „Real-Time Control Model“ RTC modelům. Tyto RTC modely určují, které parametry funkce KARMA jsou k dispozici, a jak budou přiřazeny k ovládacímu rozhraní.

Nekompromisní výkon

M3 zaujme nejen kvalitou svých zvuků, ale také vynikajícím ovládacím rozhraním. Barevný LCD displej lze využívat nejen jako dotykový GUI ovladač, ale může fungovat také jako X-Y Pad, díky čemuž můžete parametry efektů měnit v reálném čase pouhým tažením nebo poklepáním prstu na displeji - tedy podobně jako u revolučního KAOSS Padu. Další možnosti kontroly zvuku pak přináší funkce Motion, umožňující zachytit a opětovně reprodukovat pohyb vašich prstů po dotykové ploše. Pro lepší vizuální přehlednost mimoto ještě displej v závislosti na pohybu vašich prstů mění svou barvu.

Osm dynamických padů představuje skvělý způsob, jak přehrávat bicí nebo až 8-notové akordy, buď živě nebo jako součást funkce KARMA. Každý z tónů akordu si uchovává svoji vlastní dynamiku a hlasitost.

Ovládací rozhraní s osmi táhly se vyznačuje stejnou flexibilitou jako rozhraní známé z modelu OASYS - můžete jej použít jako mixér, editační plochu, kontroler KARMA funkce, nebo jako ovládací prvek externího software či hardwarových syntezátorů a efektů.

Mezi dalšími ovládacími prvky naleznete joystick, táhlo Value s možností přiřazení funkce, dva přepínače a ribbon ovladač, jimiž lze v souhrnu dotvořit i ty nejjemnější odstíny zvuku. Nově navržená klaviatura pak zajišťuje špičkovou dynamiku a herní prožitek.

RADIAS (Volitelné rozšíření EXB-RADIAS)

K tvorbě unikátních zvuků můžete mimo jiné využít také integrovaný analogový modulační syntezátor RADIAS. Jeho ovládání na displeji M3 je plně integrováno s dalšími efekty a funkcí KARMA.

Tento výkonný zvukový engine, vycházející z MMT (Multiple Modeling Technology) technologie, disponuje dvěma oscilátory, jejichž kombinováním generuje analogově modulované zvukové křivky, DWGS (PCM), šumy a mnohé další odstíny zvuku.

Duální filtry lze propojit v sérii, paralelně, nebo každý zvlášť (pro jednotlivé oscilátory). Filter1 nabízí resonanční filtr s rozsahem 24 dB low-pass, 12dB low-pass plus 12 dB high a band-pass. Filter2 pak může nabídnout 12 dB variace low, high a band-pass režimu, plus unikátní hřebenový comb filtr.

Pomocí LFO filtrů a tří ADSR křivek lze dodat prakticky jakémukoliv parametru zvuků cyklické proměny. Tři 16-krokové Modulation Sequencery dovolují měnit hodnotu parametrů v čase, buď jednorázově, nebo ve smyčce i opakovaně.

Interní a externí audio můžete zpracovat pomocí interní syntézy a efektů, k tomu lze využít například 12 typů efektu Wave Shaping a četné další. EXB-RADIAS obsahuje stejný vokodér jako RADIAS, vyznačující se šestnácti pásmy, u kterých lze individuálně kontrolovat hlasitost a stereopozici zvuku. Pomocí funkce Formant Motion lze zachytit a zpětně vyvolat mluvenou či zpívanou frázi.

Mimoto lze u RADIAS samozřejmě využít všechny funkce modulu KARMA, a to včetně Wave-Sequencing.

Open Sampling

Systém Open Sampling umožňuje M3 samplovat a resamplovat v kterémkoliv režimu. Takto lze docílit nových, remixovaných kombinací zvuků a efektů, nebo zachytit vaši hru „In-Track“ na sekvenceru. Editační funkce profesionální úrovně zahrnují Time Slice, Time Stretch, Crossfade Looping, Rate Change a Normalize.

Všechna potřebná nastavení pro samplování díky funkci Auto-Setup provedete jednoduše jediným stiskem tlačítka. Základní paměť pro samplování je 64 MB, tuto lze dokoupením karty EXB-M256 rozšířit na 320 MB. Pracovat lze se samply formátu Korg, AIFF, WAV, Soundfont V2.0 a AKAI (S-1000/3000 s pokročilou konverzí parametrů Program). Interní samply lze exportovat do formátu WAV nebo AIFF.

Samplovat lze také na připojená média, ať už USB paměti nebo pevné disky. Po nasamplování na tato média můžete například skladby vypalovat na CD-R/RW jako audio CD, nebo provádět další editace dat pomocí speciálních programů na vašem počítači. Audio soubory lze mimoto editovat i přímo, prostřednictvím funkcí normalize, trim, a dalších základních postupů.

Nový sekvencer s vysokým rozlišením

Nový, 16-stopý sekvencer, jenž je při produkci skladeb na M3 základním pilířem, se vyznačuje přehledným a intuitivním designem. Může pojmout až 128 skladeb a 210.000 not.

Nové vysoké časové rozlišení (480 PPQ) dokáže zachytit skutečně každou nuanci zvuků. Zvuk jednotlivých stop lze dále upravit pomocí třípásmového EQ.

K dispozici je i funkce Cue List, známá z dnes již klasického modelu Korg TRITON, umožňující tvořit skladby po jednotlivých částech, nebo přehrávat dokončené skladby ve zvoleném pořadí.

V nabídce funkcí lze najít i další, dnes již nezbytné funkce, jako jsou „Auto Song Setup“, kterou lze v kterémkoliv okamžiku v režimu Program či Combination okamžitě připravit M3 k samplování. Funkce Song Template obsahuje přednastavené efekty a další nastavení skladeb, umožňující urychlení tvorby skladeb vlastních. M3 nabízí 16 těchto Song Template, plus dalších 16, které si uživatel může přizpůsobit svým potřebám. Každý Song Template navíc dovoluje zvolit si z různých rytmických paternů - včetně intra, přechodů a ukončení - díky nimž lze velmi snadno a rychle dokončit rytmickou stopu.

Jednotlivé stopy lze převést na smyčku, a pracovat tak s opakovanými frázemi, například u bicích.

Provedené nahrávky lze zpracovat pokročilým editačními nástroji, kupříkladu variabilní kvantizací s nastavitelnou intenzitou. Detailní editace jednotlivých prvků skladby dovoluje zpracovávat hudbu s chirurgickou přesností. Určitě při tom oceníte i funkci Compare, jenž obdobně jako známá funkce Undo dovoluje odstranit poslední provedené změny.

Využít lze také funkci Realtime Pattern Play and Record (RPPR), jejímž prostřednictvím je možno přiřadit sekvencované paterny ke zvoleným klávesám a těmito je spouštět.



M3 tak ve výsledku nabízí veškeré, v praxi ověřené funkce, které vám budou neocenitelnou pomocí a inspirací při komponování hudby.



Virtualizovaný hardware

Mimoto, že je M3 sám o sobě výkonnou hudební pracovní stanicí, umožňuje také dokonalou integraci s vaším počítačem. Když tyto propojíte, lze pomocí dodávaného software „M3 Editor“ editovat zvuky a nastavení z vašeho počítače.

K dispozici je jak samostatná, tak i plug-in verze programu „M3 Editor“, kterou lze spouštět v rámci dalších počítačových hudebních programů. Editor může pracovat jako VST, AU nebo RTAS plug-in. Vedle toho je zde pak nový koncept „virtualizovaného hardware“. Pokud je nainstalováno rozšíření EXB-FW FireWire, lze jediným FireWire kabelem přenášet MIDI a audio data z M3 na příslušné stopy v hudebním programu na vašem počítači, ve kterém plug-in běží. Můžete tak vytvořit dokonale integrované hardwarové a softwarové prostředí pro svou hudební tvorbu.

Čtyři modely

M3 je k dispozici ve čtyřech provedeních: 61 kláves, 73 kláves, a 88 vyvážených kláves, eventuelně také pouze jako modul M3-M. První dva modely využívají novou, speciálně vyvinutou částečně vyváženou klaviaturu Korg, model s 88 klávesami pak nabízí špičkovou plně vyváženou klaviaturu RH3 (Real Weighted Hammer Action 3), která věrně reprodukuje charakteristiky kláves grand piána, kde klávesy nižších tónů mají tužší stisk, čím výše pak hrajete, tím lehčí je dynamika kláves, což zaručuje realistický herní zážitek.

Korg Komponent System - systém komponent

M3 využívá tzv. systém komponent, umožňující oddělit klaviaturu a sekci zvukového generátoru. Model s 61 klávesami tak lze namísto M3-M modulu používat se syntezátorem RADIAS-R, u modelu se 73 klávesami lze používat současně modul M3-M se syntezátorem RADIAS-R, a u modelu s 88 klávesami lze kombinovat M3-M s RADIAS-R nebo dokonce dva moduly M3-M současně. Zvukový modul M3-M lze samozřejmě odpojit a používat samostatně.

Pestrá nabídka vstupů/výstupů

M3 disponuje ve standardním provedení dvěma analogovými a dvěma digitálními (S/P DIF) vstupy. Vedle hlavního dvoukanálového (L/MONO, R) výstupu jsou zde pak čtyři samostatné výstupy, stejně jako dvoukanálový digitální výstup (24-bitový optický S/P DIF).

Na výběr jsou dva USB konektory. Typ B pro propojení s počítačem, a duální typ A pro připojení externích úložných médií. Podpora formátu USB 2.0 garantuje rychlost rychlého přenosu i u velkých objemů dat.

Instalací rozšíření EXB-FW získáte dva FireWire porty pro přenos jak audio, tak MIDI dat do počítače.

Vestavěny jsou tři vstupy pro pedál. Nožními přepínači lze kontrolovat četné funkce, které jim mohou být přiřazeny, včetně ovládání modulace, sostenuta, volbu programu, punch-in nahrávání a mnohé další.



Tento produkt naleznete na adrese:
Http://www.e-hudebniny.cz/zbozi/4588/